SØG

   Dansk
   English

Jacobsen, Robert

Svejseraderingerne

Robert Jacobsens håndkolorerede raderinger og svejseraderinger er de mest efterspurgte i hans grafiske værk. Kunstneren tegnede med blyant eller kridt sin komposition på en kobberplade og "eftertegnede" derefter kompositionen med enten gravérværktøj eller det glødende svejseværktøj. Resultatet var en kobberplade, hvor kompositionen var ridset eller smeltet ned i den bløde kobber med dybe krater-linjer og sågar huller i pladen til følge. Herefter blev pladen overgivet til kobbertrykkerne i Paris, der masserede farve ned i alle linjer og fordybninger og et stykke let fugtet papir blev i trykpressen presset ned i pladen, løftet af og hængt til tørre - og en svejseradering var født. Derefter blev pladen renset grundigt og processen gentaget ark for ark, indtil oplaget var trykt og Robert Jacobsen kunne overtage svejseraderingerne til efterbearbejdning med farver samt signeret og nummereret.

Størstedelen af Robert Jacobsens svejseraderinger blev koloreret helt eller delvis i kompositionens hvide fladeområder, men omkring 1990 havde kunstneren - der var meget optaget af moderne teknik -anskaffet en laserskærer med hvilken han kunne "tegne" ganske tynde streger i kobberpladerne. Laserraderingerne fristede ham til at kolorere også kompositionens tynde hvide linjer, som han tidligere havde ladet stå hvide (han anvendte første gang teknikken i to af raderingerne til serien Rimbaud: En Årstid i Helvede) - og i de tre svejseraderinger "La Seine I-II-III" fortsatte han eksperimentet med at kolorere også linjeføringen (de tre kompositioner blev også trykt i et oplag på 80 eksemplarer med en anden kolorering og farverne trykt som akvatinte).

I svejseraderingen fandt Robert Jacobsen en proces, der på subtil vis kunne formidle hans på én gang robuste og forfinede kunstneriske udtryk i de ellers ret æteriske grafiske teknikker - og det vidner om originaliteten i hans vision, at ikke andre kunstnere - i en tid, hvor kunstens mangfoldige udtryk ellers er i stadigt opbrud - har vovet at tage teknikken op. Den er så helt og totalt Robert Jacobsens.


La Seine I - Les Poissons

Petit Personnages I

Profil Perdu

Visions Sculpturales I

Visions Sculpturales II

Volcan eteint

Petit Personnages II

La Seine II - Bateau Mouche

La Seine III - Le Barque

La Seine I-II-III

Komposition

Visions Sculpturales III
Galleri Moestrup  •  Hellum Byvej 9  •  9520 Skørping  •  Denmark  •  Tel. + 45 9839 8139  •  hans.moestrup@mail.dk  •  galleri-moestrup.dk
Nordjysk Webdesign ApS